Čelnici EU-a sastaju se u četvrtak, raspravljat će o sabotaži plinovoda

5 months ago 150

Čelnici Europske unije raspravljat će o "sabotaži" plinovoda Sjeverni tok na nadolazećem samitu u Pragu, prema riječima predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

Incidenti su “prijetnja EU-u”, napisao je Michel na Twitteru nakon što se sastao s danskom premijerkom Mette Frederiksen u Bruxellesu. “Odlučni smo da osiguramo svoju kritičnu infrastrukturu”, napisao je.

“Šteta na plinovodima nije slučajna i mora se u potpunosti istražiti”, napisala je Frederiksen na Twitteru. Pukotine su “ozbiljna situacija za Europu”, dodala je.

Europski čelnici iz više od 40 zemalja pozvani su na okupljanje u Pragu u četvrtak, prije nego što će se sastati čelnici 27 članica Europske unije na samitu u petak.

U subotu je glasnogovornik operatera objavio da je plin prestao istjecati iz plinovoda Sjeverni tok 2, nakon curenja ovog tjedna koje je izbacilo tone metana u Baltičko more.

“To može značiti dvije stvari”, rekao je glasnogovornik Ulrich Lissek. “Ili je cjevovod potpuno prazan ili su tlak plina u cjevovodu i vode izvan njega dosegli ravnotežu.”

Za curenje na plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 Rusija je okrivila zapad, dok države članice EU-a vjeruju da je riječ o sabotaži.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Read Entire Article