Dodik najavio da će se žaliti Putinu

7 months ago 149

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je kako će tijekom posjeta Moskvi u rujnu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu reći kako su se "zapadnjaci razišli u BiH", kako misle da je to njihovo utočište i da se mogu petljati s njim i raditi što žele.

Dodik je, komentirajući dokument SDA u kojem se sad, Britanci i EU pozivaju na intervenciju u BiH, istaknuo kako Bošnjaci pokušavaju iskoristiti priču o Ukrajini kako bi ostvarili ciljeve BiH koje su postavili još 2018. godine. veljače 2009.

“Njihovi saveznici svo ovo vrijeme bili su upravo oni koje pozivaju. Međutim, formalno i pravno, jamac Daytonskog sporazuma je Rusija. Ne pozivaju je. Kao ni Kina, koja je članica Vijeća sigurnosti. Oni su svoj napad usmjerili isključivo na Srbiju i Hrvatsku”, kazao je Dodik za “Sputnjik”.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci žele BiH isključivo za sebe.

“Na sceni postoji izražen muslimanski nacionalizam koji ide za biH da završi na svoj način. Za to su njihova logistika bili Amerikanci, ponajviše Britanci, kada je EU bila izvršitelj djela”, dodao je Dodik.

Dodik je kazao kako je puno pitanja na dnevnom redu njegova predstojećeg posjeta Rusiji, koji je započeo u njegovim ranijim razgovorima s ruskim predsjednikom Putinom.

“Sada bismo željeli vidjeti sav kontekst naših odnosa. Računamo na suradnju i potporu same Rusije. Jednako smo spremni sa stajališta naših kapaciteta podržati sve napore kako bismo Rusiji osigurali stabilno i sigurno okruženje i vjerujemo da je to potpuno legitimno. U tom kontekstu razgovarat ćemo i o gospodarskoj suradnji”, kazao je Dodik.

Kao razlog naveo je opstrukcije na razini BiH glede određenih razvojnih projekata kao što su plinovi, uz pomoć stranaca, kazao je, neizabranog navodnog visokog predstavnika.

“U tom smislu želim upoznati svakog svog sugovornika, pa ću se, naravno, sastati s predsjednikom Putinom o toj praksi. U okolnostima u kojima se javlja problem Ukrajine, zapadnjaci su se proširili do te mjere da se više ne drže međunarodnog prava ili bilo čega drugog. Oni su isključili Rusiju i Kinu iz bilo kakvih procesa, misle da je to njihovo utočište i da ovdje mogu petljati i raditi što žele”, kazao je Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Read Entire Article