Erdogan zabio nož u leđa Putinu

1 month ago 48

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan govoreći na Drugom summitu Krimske platforme u online formatu poručio je kako je zaštita teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političkog jedinstva Ukrajine od ključne važnosti ne samo za regionalnu već i za globalnu sigurnost.

Erdogan je zaključio kako je vraćanje Krima Ukrajini, čiji je neodvojivi dio, najvažnija potreba sa stajališta međunarodnog prava i tako je direktno kontrirao svom savezniku i partneru ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji ima potpuno drugačiji stav.

Predsjednik Turske najavio je i novu antiterorističku operaciju na sjeveru Sirije. Navodno, cilj je da formirati “sigurnosnu zonu” u ovoj zemlji, dugu 30 kilometara, od granice s Turskom u unutrašnjost.

Na Drugom summitu Krimske platforme također govorio je i generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg koji je kazao da će Sjevernoatlanski savez biti uz Ukrajinu “koliko god bude potrebno”.

Stoltenberg je upozorio da se Ukrajina i njeni partneri moraju pripremiti za tešku zimu i iscrpljujući rat.

“Ovo je bitka volje i bitka logistike”, istaknuo je Stoltenberg, uvjeravajući Kijev da će “NATO ostati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno”.

“Snažna, stabilna i nezavisna Ukrajina je od velikog značaja za euroatlantsku sigurnost”, rekao je Stoltenberg.

On je pohvalio Ukrajinu zbog njene “nevjerojatne sposobnosti da se odupre brutalnoj agresiji, da uzvrati udarac, ponovno zauzme teritorij i nametne velike troškove Rusiji” u posljednjih šest mjeseci rata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Read Entire Article