EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI od 16. do 23. rujna 2022.

1 year ago 509

EGO/EROS SJECIŠTE
LUCIJA JELIĆ I PETAR KOŠI
U sklopu projekta Europski tjedan mobilnosti te u sklopu programa Narodnog sveučilišta Sesvete predstavljanja mladih likovnih umjetnika, po samom centru grada možete naići na skulpture mladih akademskih kipara Lucije Jelić i Petra Košija pod nazivom Ego/Eros Sjecište.
Lijepa, razumljiva, privlačna figurativna forma na tragu tradicionalnog kiparskog izražavanja već na prvi pogled opravdava i ukazuje na sustavnu i dobru akademsku naobrazbu mladih umjetnika kako u skulpturi/aktu tako i u crtačkoj vještini. Iza toga trenutačnog utiska stoje i slojeviti sadržaji paralelnih dvostrukih napetosti – univerzalne i osobne prirode. Tema koja je zaokupila umjetnike isprepliće intimne i subjektivne kušnje emotivnog naboja s trajnom svevremenom karakteristikom umjetnosti, a to je dijalog. Razgovor metajezikom, onim koji nastaje i razvija se bez prijevoda u druge medije, bez riječi. Samo likovnim jezikom.
Dijalog među umjetnicima u generalnom smislu podrazumijeva utjecaje, svjesne ili podsvjesne, slaganje i prihvaćanje ili neslaganje sa svim onima koji su oblikovali i likovno artikulirali svijet oko sebe. To je odnos prema umjetnicima koji su stvarali prije, utjecaj razdoblja, epoha, stilova, razgovor i komentiranje, odobravanje i odmjeravanje s cijelom povijesti umjetnosti jednako kao i sa suvremenicima. To bi trebala biti svrha umjetničkog obrazovanja. Međuodnos stvaratelja i njihovih djela potpuno je nemoguće isključiti, dapače on je vrlo plodonosan ukoliko ga oni znaju argumentirano predstaviti znanjem, naučenim i intuitivnim, stečenom vještinom, i kao u ovome slučaju, interpretirati vlastitim izražajnim sredstvima. Napraviti dobar akt i u to na neki način unijeti slojevitost akademske naobrazbe, a da to ne bude samo sebi svrha već samo sredstvo izražavanja stvarnog emotivnog zanosa – to je bila namjera koju predstavlja velika kompozicija Zaruke. I tu je započeo dijalog između dva kipara Lucije i Petra.
Dijalog ili možda i sraz, tenzija, ljubav, neizvjesnost, ispunjavaju prostor između dvije figure, cijeli spektar osjećaja čini taj prostor opipljivim i povezuje kompoziciju u jedinstvenu cjelinu. Dijaforma, Šah, Koji smo danas dan? i Krilo zaista dobro upotpunjuju cjelokupni doživljaj kompleksne interakcije dva umjetnika, dvoje ljudi, muškarca i žene koji su sasvim blizu jedan drugome i koji su vrlo uvjerljivo iskoristili umjetnički talent ispitujući probleme koji su autentični i zaokupljaju svakog čovjeka.
Autori su već samim nazivom izložbe postavili bezbroj pitanja, ego ukliješten između ida i superega u nerješivoj situaciji, Eros u svom izvornom smislu primordijalno otjelotvorenje želje i sjecište u euklidskoj geometriji zajednički dio tijela koja zadiru jedno u drugo.
(S)likovno tumačenje, „ilustracija“ u prvobitnom značenju riječi, najneposrednije dotiče svakog od nas pred ovim vječnim pitanjima. Tema realizirana u različitim materijalima i tehnikama u potpunosti je zadržala jedinstvo sadržaja i nadamo se će Lucija jelić i Petar Koši nastaviti kako su i započeli.
Tajana Vrhovec Škalamera
Zahvaljujemo Luciji i Petru na suradnji.
L U C I J A J E L I Ć rođena je 1996. godine u Zadru. Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zadru u zvanju slikarskog dizajnera završava 2015. godine. Iste godine upisuje studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je i diplomirala 2022. U sklopu Erasmus programa jednu godinu studija provela je na Facultad de Bellas Artes sveučilišta Complutense u Madridu, a dobitnica je dvije Rektorove nagrade za timski znanstveni i umjetnički rad te pohvalnice akademskog vijeća za najbolju studenticu u klasi.

Izložbe:
“Od Dantea do Infre “, Mala galerija – Galerija likovnog društva Kranj – Slovenija, 2021.
“DANTE 700 – I u paklu može biti dobro?” Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, 2021.
„Situacija”, izložba u sklopu 35. Salona mladih, Galerija Forum, Zagreb, 2020.
„Sesvetski likovni umjetnici i gosti”, Galerija Kurija, Sesvete, Zagreb, 2020.
„How I see the future“ – u sklopu izložbe VIII. Hrvatskog biennala ilustracije, Klovićevi dvori, 2020.
„Coroni usprkos – Umjetnici protiv nedaća svijeta, online izložba, 2020.
„Božić (Ljubav) u doba korone” Galerija specijalne policije iz Domovinskog rata, Zagreb 2020.
Umjetnošću protiv predrasuda, Veliki Tabor – Desinić 2019.
Projekti i radionice:
Land art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen, Zagreb – Ozalj – Jakovlje, 2019.
Međunarodna studentska kiparska škola Montraker, Vrsar, 2019.
Kiparska škola Aleksandra Rukavine – KIPAR, Brtonigla, 2018.
Festival skulptura u pijesku, Lopar, 2018.
Kiparska radionica „Svijetle pruge“, Veliko Trojstvo, 2018.
Kiparska radionica „Svijetle pruge“, Veliko Trojstvo, 2017.
Kiparska radionica „Zagorski velikani“, Kumrovec, 2017.
Pohvale i nagrade:
Rektorova nagrada za timski znanstveni i umjetnički rad: Projekt – Plastična morska kornjača 2020./2021.
Rektorova nagrada za timski znanstveni i umjetnički rad: Land art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen 2019./2020.
Pohvala akademskog vijeća za najbolju studenticu u klasi ak. god. 2016./2017.
Pohvala akademskog vijeća za najbolju studenticu u klasi ak. god. 2015./2016.
P E T A R K O Š I rođen je 1995. u Zagrebu. 2011. godine upisuje školu Primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje 2014. godine maturira kao aranžersko-scenografski dizajner. Sljedeće 2015. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer kiparstvo. Putem programa razmjene studenata 2018. god. upisuje Universidad de Bellas Artes u Granadi, u Kraljevini Španjolskoj, te završava IV. godinu preddiplomskog studija. 2020. diplomira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te stječe akademski naziv magistar kiparstva. Tjekom studija osvaja dvije Rektorove nagrade za timski znanstveni i umjetnički rad, te nagradu Akademijskog vijeća ALU najuspješnijim diplomantima. 2021. godine postaje članom HULULK-a. Sudjelovao je na mnogim skupnim izložbama, sajmovima i festivalu skulpture, te izlaže samostalno.

Samostalne izložbe
„Kratki komentari“, samostalna izložba, Galerija Kontrast, Narodono Sveučilište Dubrava, Zagreb, 2022.
/OKLOP DOLJE/, samostalna izložba, Galerija specijalne policije Domovinskog rata, Zagreb, 2021.
„Za autoportret“, samostalna izložba, Galerija Razvid, POU Zaprešić, Zaprešić, 2020.
Nagrade
Rektorova nagrada za timski znanstveni i umjetnički rad (tri do deset autora – umjetničko područje), u akademskoj godini 2017./2018., „Scenografija i vizualni identitet dječje opere Brundibar povodom obilježavanja međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta“, pod vodstvom red. prof art. Mirjane Vodopije, doc. dr. art. Ide Blažićko
Rektorova nagrada za timski znanstveni i umjetnički rad (tri do deset autora) u akademskoj godini 2019./2020., „Land art, Earth Art, Eartworks: z/Zemlja i antropocen – kulturna revitalizacija javnog prostora land art izvedbama“, pod vodstvom izv. prof. mr. art. Zvjezdane Jembrih, doc. dr. art. Ide Blažičko, izv. prof. art. Alena Novoselca
Nagrada Akademijskog vijeća Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu najuspješnijim diplomantima 2019./2020.
Skupne izložbe
„Budi volja Tvoja“, skupna izložba, izložbeni prostor udruge Zelene i plave Sesvete, Zagreb, 2022.
„Za mene je Božić …“, Izložbeni prostor udruge zelene i plave Sesvete, 2021.
„Umjetnost prošlosti u umjetnosti budućnosti – od Dantea do Infre“, Galerija Likovnega društva Kranj ZDSLU, Kranj, Slovenija, 2021.
„Dante 700: I u paklu Paklu može biti dobro?“, Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, Križevci, 2021.
PRIMUS OPUS, četiri autora, Prigorja, Galerija Kurija, Sesvete, Zagreb, 2021
FENIX / PREPOROD, skupna izložba, Župna crkva Sv. Franje Ksaverskog, Vugrovec, 2021.
Land art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen 2019./2020. Izložba dokumentacije land art radova nastalih u okviru istoimenog projekta, Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca, Ozalj, 2021.
5. MEĐUNARODNI TRIENALE AUTOPORTRETA „Ja – između zbilje i imaginacije“, Galerija Prica, Samobor, 2021.
„Sesvetski likovni umjetnici i gosti“, Muzej Prigorja, Galerija Kurija, Sesvete, Zagreb, 2020.
„Božić (Ljubav) u doba Korone“, Galerija specijalne policije, skupna izložba, Zagreb, 2020.
35. SALON MLADIH / VENTIENTES / nagrađeni diplomanti ALU Zagreb u akademskoj 2019./2020. godini, Galerija Šira, Zagreb, 2020.
„Coroni usprkos – Umjetnici protiv nedaća svijeta – Muka Gospoda našega Isusa Krista – od Cvjetnice do Uskrsnuća“, Online izložba, 2020.
„Sesvetski likovni umjetnici i gosti“, Muzej Prigorja, Galerija Kurija, Sesvete, Zagreb, 2019.
Likovni susreti u Vugrovcu, Vugrovec, Galerija Farof, 2019.
„Matrice – Prostor Slobode“ Galerija SC, Zagreb, 2019.
„Patio del Ayuntamiento“ – „A la calle“ – Ayuntamiento de Granada – Granada, Španjolska, 2019.
„Tradicija i suvremenost umjetničkih praksi“ – Galerija Kristofora Stankovića, Gradska skupština Grada Zagreba, Zagreb, 2018.
Humanitarna prodajna likovna izložba (grupna) – Zaklada „Marija De Mattias“ – Zagreb, 2018.
„Tradicija u suvremenome“ – grupna izložba, Markovo Polje – Zagreb, 2017.
Kolonija likovnih umjetnika – „Vugrovečko Miholje“, grupna izložba, Galerija Farof – Vugrovec, 2016.
„Arti Parti“ – grupna izložba studentskih radova, Galerija Klovićevi dvori – Zagreb, 2016.
Izlaganje instalacije – Knjižnice grada Zagreba – Knjižnica Sesvete (Noć muzeja), Knjižnica Jelkovec, Knjižnica Dubrava (Narodno sveučilište Dubrava) – Zagreb, 2015.
Projekti i radionice
„Land art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen” II. u suradnji s Gradom Ozljom, Ozalj, 2020.

Radionica likovne terapije IV, Izložba radova nastalih na radionicama likovne terapije IV, Muzej Prigorja, Galerija Kurija, Zagreb, 2020.

Read Entire Article