Hoće li nam očišćeni radijatori smanjiti račune za struju ove zime?

1 year ago 356

Sezona grijanja uskoro počinje i pravo je vrijeme da svoje radijatore pripremite za predstojeći rad. Radijatori mogu biti žarišta prljavštine i prašine, koje se skupljaju između rešetki i prostora između zidova.

Prvenstveno je važno očistiti unutrašnjost radijatora, što je u nadležnosti gradskih elektrana. Neobične čestice, osim što mogu iritirati alergičare, mogu i smanjiti djelotvornost radijatora. Prema riječima stručnjaka, češće čišćenje radijatora može dovesti do velikih ušteda na vašem računu za grijanje, prenosi B92.

Stručnjak za vodoinstalaterske radove John Loules objašnjava da prašina između rebara konvektorskog radijatora može spriječiti izlazak topline, što znači da će radijatori morati više i vremenski duže raditi kako bi zagrijali prostorije vašeg doma.

Za čišćenje radijatora se nikako ne preporučuje korištenje krpa, jer one samo rasprše čestice prašine, već umjesto toga stručnjaci preporučuju korištenje usisivača.

Za ploče radijator koje su pretijesne da bi kroz njih prošao nastavak za čišćenje, upotrebite fen za kosu, ali s hladnim zrakom. Vanjsku stranu radijatora bi trebalo oprati vlažnom krpom, pa zatim suhom.

“Ponekad toplina može prouzrokovati da se prljavština i prašina zalijepe za zid iznad radijatora. Zato je važno očistiti i zid iza radijatora”, dodao je Loules.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Read Entire Article