Ova hrana ubrzava starenje mozga

9 months ago 220

Svi zaboravljamo imena, gubimo ključeve i gubimo mobitele. Povremena moždana magla toliko je česta i ima toliko potencijalnih okidača (nedostatak sna, stres, lijekovi ili depresija...) da je vrlo teško reći stari li vaš mozak brže nego što biste očekivali ili je vaša zaboravljivost jednostavno privremeni simptom ludog modernog života.

Jedna stvar koju svakako želite zapamtiti, kako biste ostali mentalno bistri, jest da vaše prehrambene navike s vremenom mogu ubrzati opadanje pamćenja i druge pokazatelje slabljenja kognitivnih funkcija koje se povezuju sa starenjem mozga.

Još uvijek učimo o različitim oblicima i uzrocima demencije i mehanici abnormalnosti koje karakteriziraju Alzheimerovu bolest, ali sve više istraživanja sugerira da naša prehrana igra ključnu ulogu.

“Ono što jedemo utječe više od našeg tijela. Također utječe na naš mozak”, kaže Uma Naidoo, dr. med., nutricionistička psihijatrica, školovana kuharica i direktorica Psihijatrije prehrane i načina života u Općoj bolnici Massachusetts za Eatthis.

Pojedete li jednu porciju pomfrita, ona vam neće odmah spržiti mozak. Ali redovita i prekomjerna konzumacija nezdrave hrane može ugroziti moć vašeg mozga, baš kao što može povećati vjerojatnost da ćete doživjeti druge poremećaje povezane sa starenjem, kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2 i rak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Read Entire Article