Ruski padobranac progovorio o sukobu: “Sve je laž, uništavamo živote u Ukrajini”

1 month ago 40

Glasovi neslaganja unutar Rusije bili su rijetki od početka invazije na Ukrajinu. Glasovi neslaganja unutar ruske vojske su još rjeđi. Ali CNN-ov Matthew Chance susreo se s ruskim padobrancem koji je bio prvi pripadnik vojske koji je progovorio protiv sukoba... I bio je prisiljen napustiti svoju zemlju.

Diljem Ukrajine vojnici i građani se bore protiv onoga što Kremlj još naziva svojom specijalnom operacijom. Šest mjeseci nakon početka rata postoje jasni i javni znakovi nezadovoljstva.

“Užasno je shvatiti da Rusija uništava Ukrajinu, a Ukrajina mrzi Rusiju zbog onoga što radimo i da cijeli svijet misli da su Rusi životinje i loši ljudi”, rekao je ruski vojnik. Ekipa CNN otputovala je na tajnu lokaciju tisućama milja od ratne zone gdje su se susreli s njim, razočaranim vojnikom koji se skriva i koji kaže da se osjeća da je primoran govoriti usprkos riziku.

Pavel Filatejev služio je u ruskoj elitnoj 56. zrakoplovno-kopnenoj pukovniji raspoređenoj u ukrajinskoj regiji Herson. Borio se više od dva mjeseca na prvim linijama i kaže da je zgrožen onime što je vidio:

“Bili smo uvučeni u ozbiljan sukob u kojem samo uništavamo gradove, a ne oslobađamo nikoga. Sve je to laž. Mi jednostavno uništavamo mirne živote. I vidjeli smo te živote uništene…”

Ruske trupe su ubile tisuće ukrajinskih civila u krvavom divljanju diljem zemlje. Grupe za ljudska prava i drugi dokumentiraju navodne ratne zločine, uključujući silovanja i ubojstva. No, tome Filatejev nije svjedočio, ali zato opisuje kako su loši uvjeti i ozbiljan nedostatak osnovnih životnih zaliha pretvorili ruske vojnike poput njega u divljake.

“Mnogi nisu imali hrane, vode, čak ni vreće za spavanje. Budući da je noću bilo jako hladno i nismo mogli spavati, nalazili smo smeće, krpe, samo da se umotamo i ugrijemo. Neki su krali laptope i drugu tehnologiju, mnogi su opljačkali dućane. Ne želim ih opravdavati, ali treba shvatiti da ih loši uvjeti tjeraju na to”, rekao je.

Moralno se osjeća krivim jer je iskorišten kao instrument u političkim igrama, no ističe da većina vojnika nije prekršila zakone ratovanja.

“Naša vojska je uništena. Moja vlada je uništila gotovo svaku sferu korupcijom i svi u Rusiji to znaju”, otkriva Filatejev.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Read Entire Article